Kapcsolathekker

Hogyan segít a szülőknek a hordozás?

Van valami kimondottan elgondolkodtató és ironikus abban, hogy a Dr. Spock féle ,,hagyd sírni a babát” elven felnőtt mostani édesanyák milyen fáradhatatlanul hordozzák gyermekeiket. Ma már tudjuk, hogy az édesanya és a kisbaba számára egyaránt természetes szükséglet az, hogy a lehető legtöbbet egymás közvetlen közelében lehessenek, függetlenül attól, hogy egy helyben vannak, vagy éppen ,,mozgásban”.... Tovább »

Harc és hála: a szülővé válás hatása a párkapcsolatra

A közelmúltban olvastam egy cikket, melyben a babák lettek megjelölve a válások legfőbb okaként. Az első gondolatom az volt, hogy ,,Jó ég, dehogy, NEM a babák miatt válunk el, hanem a felkészületlenségünk miatt!“.   Hiszen senki nem készíti fel a párokat a szülői élettel, a hétköznapokkal járó valódi nehézségekre, a gyermekek születése előtt egyáltalán semmiféle muníciót… Tovább »

Szívbemarkoló versek Szendrey Júliától

  Petőfi Sándor özvegye szeretett férje elvesztése után újra férjhez ment. A költővel való házasságából született Zoltán fia féltestvéreként még négy gyermeke született: Attila, Árpád, Viola (aki csak néhány napot élt) és Ilona, aki így egyetlen leánygyermeke volt. Bár Szendrey Júlia megítélése nőként és feleségként a mai napig szenvedélyes viták tárgyát képezi, gyermekeihez fűződő érzelmei soha… Tovább »

Az egyik legjobb reklám, melyet valaha láttam

Pedig már láttam párat…  Öt szervezet összefogása hívta életre az Early Connections (Korai Kapcsolatok) elnevezésű hálózatot, melynek működési célja olyan családok támogatása, ahol nyolc év alatti, fogyatékossággal vagy fejlődési rendellenességgel élő gyermeket nevelnek. A lenti televíziós reklám tavaly készült el és egy autista gyermek édesanyjának valós tapasztalatán alapul.   A történet alapja az a tény, hogy… Tovább »

Ezért ne üsd meg a gyerekedet soha, soha, de soha!

  A mai kisgyerekes szülők korosztályából sokan nőttünk fel úgy, hogy a verés (akár egy kis pofon, legyintés vagy fenekelés formájában is) a gyermeknevelés megszokott és elfogadott része volt – de attól mi még nem szerettük azt, igaz?  Most pedig mi vagyunk a szülők, akik eldönthetik, hogy mit tesznek és mit nem: harcoljunk hát a… Tovább »

„Nem tetszik, hogy a gyerekek nincsenek rendesen megnevelve.” Válasz egy idősödő asszony tanácsaira

  Szeretnék reagálni egy olvasói levélre. Az eredeti bejegyzést az Anya-jajj blogon olvashatod, itt.   Gyakran tapasztalom, hogy az idegenek hajlamosak beleszólni a sokszor egyébként is elgyötörtnek tűnő, számukra ismeretlen anyukák viselkedésébe az utcán, a játszótéren vagy bárhol, ahol eszükbe jut: akár a zebra közepén is.   Ha ilyesmit látok, felmerül bennem a kérdés, hogy… Tovább »

Anyaként mit üzennél a szülés előtti önmagadnak?

  Anyának lenni csodálatos dolog, de egyben hihetetlenül megerőltető is. Még a legalaposabb érzelmi felkészülés és minden hozzáférhető tudásanyag átnézése után is arculcsapásként érhet minket a várandóssággal és az anyaként való helytállással járó terhek sokasága, így pedig meglehetősen nehéz felhőtlenül megélni a hétköznapokat.    A közelmúltban több száz édesanyát kérdeztem meg arról, hogy volt-e olyan nehézség,… Tovább »

Ezek a mémek megmutatják: ilyen szülőnek lenni

Ma egy olyan válogatást hoztam, melyen valószínűleg minden szülő pillanatokon belül felnyög majd: tééényleg! 🙂 Az alábbi internetes mémeket elnézve újra és újra elmosolyodtam, azon a kicsit fanyar módon, melyet attól tartok, gyermekeink mellett többen igen jól ismerünk.  Azt érzem, hogy jó néha körülnézni és szabadon kimondani: anyaként nem vagyok tökéletes és ezt tudom is… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!