Kapcsolathekker

Hogyan segít a szülőknek a hordozás?

Van valami kimondottan elgondolkodtató és ironikus abban, hogy a Dr. Spock féle ,,hagyd sírni a babát” elven felnőtt mostani édesanyák milyen fáradhatatlanul hordozzák gyermekeiket. Ma már tudjuk, hogy az édesanya és a kisbaba számára egyaránt természetes szükséglet az, hogy a lehető legtöbbet egymás közvetlen közelében lehessenek, függetlenül attól, hogy egy helyben vannak, vagy éppen ,,mozgásban”.... Tovább »

Harc és hála: a szülővé válás hatása a párkapcsolatra

A közelmúltban olvastam egy cikket, melyben a babák lettek megjelölve a válások legfőbb okaként. Az első gondolatom az volt, hogy ,,Jó ég, dehogy, NEM a babák miatt válunk el, hanem a felkészületlenségünk miatt!“.   Hiszen senki nem készíti fel a párokat a szülői élettel, a hétköznapokkal járó valódi nehézségekre, a gyermekek születése előtt egyáltalán semmiféle muníciót… Tovább »

Szívbemarkoló versek Szendrey Júliától

  Petőfi Sándor özvegye szeretett férje elvesztése után újra férjhez ment. A költővel való házasságából született Zoltán fia féltestvéreként még négy gyermeke született: Attila, Árpád, Viola (aki csak néhány napot élt) és Ilona, aki így egyetlen leánygyermeke volt. Bár Szendrey Júlia megítélése nőként és feleségként a mai napig szenvedélyes viták tárgyát képezi, gyermekeihez fűződő érzelmei soha… Tovább »

Ezért ne üsd meg a gyerekedet soha, soha, de soha!

  A mai kisgyerekes szülők korosztályából sokan nőttünk fel úgy, hogy a verés (akár egy kis pofon, legyintés vagy fenekelés formájában is) a gyermeknevelés megszokott és elfogadott része volt – de attól mi még nem szerettük azt, igaz?  Most pedig mi vagyunk a szülők, akik eldönthetik, hogy mit tesznek és mit nem: harcoljunk hát a… Tovább »

Nyílt levél kisgyerekes apukáknak

  Apukák, olyan nagy szükségünk van rátok.    Kérlek, nézz rá a párodra. Nézd csak meg jól… Lehet, hogy nehéz időszakon megy keresztül, pont most? Előfordulhat, hogy úgy érzi, annyi felé kell megfelelnie, hogy nap mint nap darabjaira esik szét? Lehet, hogy több segítségre lenne szüksége, miközben töretlen, gondoskodó szeretettel vesz körül titeket, hullafáradtan még… Tovább »

Ezek a mémek megmutatják: ilyen szülőnek lenni

Ma egy olyan válogatást hoztam, melyen valószínűleg minden szülő pillanatokon belül felnyög majd: tééényleg! 🙂 Az alábbi internetes mémeket elnézve újra és újra elmosolyodtam, azon a kicsit fanyar módon, melyet attól tartok, gyermekeink mellett többen igen jól ismerünk.  Azt érzem, hogy jó néha körülnézni és szabadon kimondani: anyaként nem vagyok tökéletes és ezt tudom is… Tovább »

Miért hazudik a gyerek?

  Van egy régi, kedves idézetem Szabó Magdától. Úgy érzem, hogy valami olyasmire tapint rá ebben a pár sorban, amit valóban nap, mint nap megtapasztalok én is a gyerekeimmel. Ez az:   ,,Az nagy szó, ha egy gyereket nevel valaki. A gyerek elkezdi figyelni azt a felnőttet, apróra szétszedni a jellemét, próbára teszi, mennyire lehet… Tovább »

Ezért mindegy, hogy mit mondanak a barátaid a házasságodról

A barátaid mindennap látnak. Ismernek téged, látják a harcaidat, a nehézségeket, amivel megbirkózol, és ha megkérdezed őket, őszintén és segítőkészen elmondják, hogy mit tennének a helyedben, vagy adnak tanácsot arra vonatkozóan, hogy szerintük adott helyzetben mit kellene, hogy tegyél. Én mégis azt mondom, hogy bizonyos értelemben teljesen mindegy, hogy ők mit mondanak, amikor arról készülsz… Tovább »

Közös játék a szülővel: videók!

  Rengeteg oldalról meg lehet közelíteni a tanulás fontosságát, mégis az a legjobb módja az új ismeretek elsajátításának, melyet a gyermekek élveznek is. Mi is lehetne jobb lehetőség erre, mint a játékos tanulás?   Talán csak a közös játék a szülővel.  A három és hét év közötti gyermekek láthatóan egyre nyitottabbak a környezetükben lévő dolgok… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!