Kapcsolathekker

Gyógyító macskák?! Már egészen biztos

Bevallom, sokáig nem voltam meggyőződve róla, hogy a dolognak van valóságalapja, de mára már minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a macskadorombolás a pozitív lelki hatások mellett az emberek fizikai egészségét tekintve is, valóban, mérhetően gyógyhatással bír. Hogy hogyan, miért? Ennek azért utánanéztem alaposabban.

Egy macska akkor dorombol, ha nagyon komfortosan érzi magát – gondoltam én régen. Aztán volt szerencsém kiscicák születését több ízben is, közelről figyelemmel kísérni és gyanússá vált, hogy az anyaállat az egész folyamatot végigdorombolta… Nem beszélve az egy alkalommal alaposan helybenhagyott, két nap után hazataláló (azóta ivartalanított) fiúcicánkról, aki láthatóan nagy fájdalmai között is bőszen, kitartóan dorombolt. 

Az a frekvencia, amin a macskák dorombolnak, számos tanulmány szerint segíti az állat gyógyulását. Ugyanakkor eközben nem csak önmagára van ilyen jó hatással: a dorombolás által kibocsátott rezgésszint ideális az emberi szervezet számára is, elősegítheti a szív- és érrendszer, a vérnyomás vagy akár a csontok gyógyulását. Az egyes macskák által kibocsátott hangok különböznek kissé, de általánosságban elmondható, hogy a házi cicák 18 és 20 Hz közötti frekvencián dorombolnak. 

Ha valaki stresszes időszakot él meg, azon nem csak önmagában az állat közelségéből adódó lelki töltés az, ami segíthet, hanem az ölünkbe, hasunkra fektetett macska dorombolása fizikailag is megnyugtató hatással van az idegekre. A stressz csökkenésével párhuzamosan pedig normalizálódhat a vérnyomás is.

Tapasztaltad már valaha, hogy ha gyors zenét hallgatsz, az hatással van arra, hogy gyorsabban kezdd kapkodni a levegőt? Vagy épp ellenkezőleg, hogy egy lassú, andalító zene lassítja a lélegzetvételed ütemét, akár addig, míg  teljesen relaxált állapotba nem ringat? Nehézlégzés esetén egy doromboló macska hasonlóan jó szolgálatot tehet. Anélkül, hogy tudatában lennénk, a dorombolás üteme és ritmusossága hatással lehet arra, hogy milyen tempóban vesszük a levegőt, ily módon pedig segíthet a nehézlégzés leküzdésében is. 

Az előzőekkel rokon újabb, nagyobb kutatásokkal is alátámasztott tény (már nevezhetjük így), hogy a macskatartók között jóval alacsonyabb esélye van  a szívproblémák kialakulásának vagy az infarktus előfordulásának. 

Az emberi csont szilárdságára nagyon pozitívan ható frekvenciát tanulmányok alapján 25 és 50 Hz közé teszik: a macskák a maguk 18-20 Hz közötti dorombolásával nagyon, de nagyon közel járnak ehhez. A pozitív hatások itt is vizsgálatokkal igazoltak. 

A fentiek mellett a dorombolás jó hatással van a fertőzések elleni védekezőképességre és a duzzanatok csökkenésére is és a pozitív következményeket sokáig sorolhatnánk még…

Kérésemre a Füles Odú blog írója, Brjeska Dóra mutatta be nekünk Pannit, az ő szeretett cicáját… Dóra blogján e bejegyzésen túl is nagyon érdemes lehet hosszabban szétnézni, olvasgatni: szívből tudom ezt ajánlani mindenkinek, aki minőségi időtöltést keres magának. 

Panniról, a gyógyító macskáról számos dolgot megtudhatunk a blogban – például ezeket is:

,,Munkásságát tekintve rendkívül alapos. Naponta többször ellenőrzi, hogy a gerincünk és a vállunk rendben van-e. A kontrollt erős dorombolás kíséri, ami valami karbantartó fizikoterápia lehet, vagy ilyesmi, mert szörnyen elszántan csinálja.”

,,Mindenről tudnia kell, mindent megszakért, állandóan ellenőriz. Három kiló tömény cukiság.  És kedvesség… pontosan tudja, mikor mire van szükség, és azt csinálja. Ha gyógyítani kell, jön, és gyógyít. Ha rosszkedv van, csinál valamit, amitől úgysem bírod ki, hogy ne kezdj el hangosan nevetni, ha szomorúság van, odadugja a nóziját, és kedvesen engedi, hogy simogasd…”

,,Csak az tudja, akinek már volt állata, hogy egy lakás, ha nincs benne négy puha tappancs, hiába lakunk benne akárhányan, szörnyen üres.” 

És ez még mind semmi: ha tovább olvasnád, csak kattints! 😉 Ő pedig itt Panni:

,,Dr. Panni, aki szakvizsgáját tekintve fájdalomcsillapítási specialista”

 Idézetek: Füles Odú blog, Brjeska Dóra

Adatok forrása itt, itt

 

 

 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!