Kapcsolathekker

A vitastílusod elárulja, mennyire tudod visszafogni magad

Megesett már, hogy a pároddal való vita végére elérted azt, amit szerettél volna, mégsem érezted jól magad utána? Lehet, hogy jobb lett volna kicsit visszafogni magad ahelyett, hogy vehemensen nekiess a párodnak? Lehet, hogy nem is érte meg? 

Mivel egy házasság az érzelmekről szól, a házastársi vitákban azt mondhatjuk, hogy senkinek nincs igaza. A párkapcsolat egyfajta együttműködés, egy csapatban való játék, nem pedig harc: nem kell és nem is szabad mindenáron győznünk. Nem lehetsz boldog nyertese az összecsapásnak, miközben párod összeszorított szájjal szemléli rommá vert seregét… A fő csapásirány mondjuk akkor lehet jó, ha a végén őszintén tudtok sírva röhögni az egészen.

Ha a pároddal vitázol, akkor senki sem nyer, hacsak mindketten nem nyertek. Talán megfigyelted már, hogy ha támadást mérsz a társad érvelésének azon pontjaira, melyekben szerinted nincs igaza, azzal olyan, komolyabb nézeteltéréseket keltesz kettőtök közt, melyek hosszabb távon nagyon károsan hatnak a közöttetek lévő kapcsolatra.

Vagyis bármikor, amikor egy vitában te nyersz, tulajdonképpen nem nyersz semmit. Amit ez a folyamat kivált, az sokszor nagyságrendekkel rosszabb, mint maga a vita tárgya.

Másképpen: bármikor, amikor egy vita végén nyertes-vesztes helyzet alakult ki köztetek, akkor valójában mindketten vesztettetek. Jobb hozzáállás lehet arra törekedni, hogy egy csapatként, vállvetve oldjátok meg az utatokba kerülő problémákat.

Ha valamiben nem egyezik a véleményetek, az természetes, mindenkivel megesik. A békés rendezés érdekében (ami néha igen nehéz és ez is rendben van) érdemes türtőztetni magatokat. Ha lehet, fókuszáljatok arra a részletre, amely megoldásra vár és próbáljatok mindkettőtöknek megfelelő megoldásra jutni még akkor is, ha ennek érdekében mindkettőtöknek engednie kell kicsit. Az eképpen rendezett nézeteltérések pedig nemhogy rombolnák, inkább erősítik a kapcsolatotokat és ez az, ami igazán lényeges.

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!