Kapcsolathekker

Miért nem jut el a családhoz, amit kérek??

Elő szokott fordulni velem, hogy a párom vagy a gyerekek egyszerűen mintha nem is hallanák, amit mondok. Pedig biztosan hallják, mert ott állok elég közel.  

Általában ilyenkor következik az (illetve egészen pontosan a mondanivalóm huszonnyolcadik, teljesen felesleges elismétlése után), hogy megállok egy pillanatra végiggondolni, hogy hol lehet a hiba.

Először is: mit szeretnék tudatni velük?

Arra szeretném felhívni a figyelmüket, hogy sok itthon a házimunka? Hogy az az ajtó annyira jó, mert teljesen alkalmas arra, hogy becsukják? Hogy van itthon szennyeskosár? 

Nem. Be kell lássam, hogy általában szó szerint mást mondok, mint amit valójában el szeretnék érni és ha még kellő motivációt sem csapok a dolog mellé, a kudarc szinte garantált.

 

Ilyenkor veszek egy mély levegőt és kipróbálom az itt következőket: 

  • megfigyelem, szó szerint mi jött ki a számon, 
  • megfejtem helyettük, hogy mit is szeretnék én ezzel elérni,
  • ezt a vágyamat lefordítom egyértelmű, utalások nélküli, részletesen megfogalmazott kérésekre
  • mellécsapok egy adag motivációt, amitől mindez nekik is megéri (a legnehezebb rész)
  • és ebben a formában mondom újra.

Ezek alapján például a sok házimunka miatti sóhajtozást nyugodtan felcserélhetem arra, hogy „szeretném, ha hétköznap esténként hétkor te segítenél megteríteni, te pedig kivinnéd a kukát”, „ha minden este beledobnád az összes sulis ruhádat a szennyeskosárba”, „ha minden alkalommal becsuknád a bejárati ajtót, mert bejön a macska”, stb.

A motivációs rész nehezebb. De már tanulom. 🙂   

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!