Kapcsolathekker

Eredményes módszerek hisztikezelésre

Ha a gyermeked elmúlt már két-három éves, minden bizonnyal találkoztál már a szülők valaha volt egyik legkínosabb rémálmával, a kezelhetetlen, földön fetrengő, átszellemült őrjöngésbe csapó zajos hisztivel.

Még emlékezetesebbé válhat a szülők számára a dolog, ha nagy nyilvánosság előtt kerül erre sor – a gyermekek pedig tévedhetetlen érzékkel választják ki a (számunkra) legkellemetlenebb szituációt és helyzetet, hogy bemutassák eme tudásukat.

Tudományos alapot teljességgel nélkülöző, privát megfigyelések szerint exponenciálisan növekszik a hiszti kirobbanásának esélye ÉS annak hangereje, ha:

 • éppen rohannál,
 • tehetetlen helyzetbe vagy szorítva, például tömött, hosszú sorban állsz a pénztárnál egy hatalmas kosárral,
 • a dolgot rengetegen látják,
 • a másik gyereked ott alszik a közelben és a hiszti hallatára sírva felébredhet,
 • ha a szemtanúk nagy része amúgy is kritikus és feszült kedvében van,
 • valamint, ha a szemlélők között jelen van a gyermekorvos, az anyád, a szomszédod, a legfontosabb üzletfeled vagy az óvodaigazgató, akihez épp beírattad a kicsit. 

Az elterelés a hiszti kivédésére irányuló erőfeszítéseink során az a kizökkentési/eltérítési technika, mely a legnehezebb helyzetekben a segítségedre lehet. Természetesen nincs garancia arra, hogy beválik, de mind voltunk már olyan helyzetben, amikor jó lett volna, ha van a tarsolyunkban bármi, ami ha mákszemnyi eséllyel is, de kisegíthet minket.

Némi reménykedésre adhat okot az a tény, hogy az óvodai és bölcsődei nevelők gyakran rutinszerűen alkalmazzák a taktika különböző elemeit és ők azért nem ma jöttek a falvédőről. 

 

A módszer alkalmazása sokféle módon lehetséges, ezek közül hoztam most párat. Íme:

 • Ha nem engedsz meg valamit, mondjuk elveszed a kezéből a félig szétnyálazott újságpapírt, akkor azzal párhuzamosan nyomj a kezébe valamit ahelyett, amit viszont nézegethet (de nem árt, ha a cseretárgynak is olyan kinézete van, mint amiket általában ,,nem szabad”, mint mondjuk egy fém merőkanál vagy apa fésűje). A dolog működik a bolti hisztire is: oké, ezt nem veszem meg, de ezt a valamit itt szívesen/ha hazamegyünk, sütök palacsintát/hajtogatunk kishajót… Ismered a gyermeked, olyat mondj, amit szeret, de ritkán kerül rá sor és neked nem áldozat. A lényeg: a hiszti tárgyán nincs alku, ha az egy kategorikus NEM. Vagy belemegy az ajánlatodba, vagy marad a nagy semmi, ebből választhat.
 • Ha lehetséges, mondd, hogy most dolgod van és menj odébb
 • Énekelj! Jó, ez nagyban hozzásegíthet ahhoz is, hogy úgy érezd, éppen most búcsúzol a józan eszedtől de van benne valami, hidd el! A meglepetésen túl, amit ez a kicsiben okozhat (és azon a reményen, hogy ettől elfelejti a hiszti tárgyát), van a dologra racionális magyarázat is. Az éneklés bizonyítottan segít leküzdeni a rosszkedvet, erősíti a kötődést és csökkenti a félelem vagy felzaklatottság érzését – még ha a kicsinél nem is válik be, legalább neked biztosan jót tesz. 
 • Kérdezz tőle valamit, ami nem illik a helyzethez, de őt érdeklő témába vág. Mi az, amiről mindig lehet beszélni vele? Az állatmániás fiamnak egyszer azt dobtam be nyugodt hangon nagy hirtelen, hogy láttam a parkolóban egy döglött békát. Kis csend után jött a kérdés: kifolyt a bele?

 • Alapvető probléma lehet, hogy azt sem tudod, mi váltotta ki a hisztit. Ez nem ritka, ki tudhatná mindig, mi miből következik egy totyogó gondolataiban? Ha rájössz, plusz pont – ha nem, ne erőltesd, csak ronthat a helyzeten a faggatás, mert a problémánál tartja a kicsit.
 • Próbáld viccbe fordítani a helyzetet. Semmiképp se rajta viccelődj (!), de vághatsz vicces arcokat, játszhatsz kukucs-játékot grimaszolva, szóba hozhatod a büdös zoknit (ami valamiért a roppant vicces kategóriába tartozik) vagy bármi szóba jöhet, ami eszedbe jut és a gyerekednél beválhat.
 • Végül pedig, te minden körülmények között próbálj meg nyugodt maradni. Irtózatosan égő helyzetekbe keveredhetsz, de mind voltunk már ott. Tudjuk, milyen ez. Nagy valószínűséggel lesz a szemtanúk között olyan, akinek a tekintetéből ki is olvashatod majd a cinkosságot – a többieknek pedig toll a fülébe. Ők biztos tökéletesek, az pedig úgyis számunkra ismeretlen létforma. 

 

Hogy jobban érezd magad, amikor hatalmas hisztivel kerülsz szembe, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót. A kicsik nagy hatásvadászok, ezt ne feledd! 😉 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!