Kapcsolathekker

Bocsánatot kérni a párodtól: kell ez neked?

Elkerülhetetlennek tűnik, igen… Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan kérsz bocsánatot tőle.

Itt sajnos nem használnak azok a módszerek, melyek az üzleti életben, a baráti kapcsolatainkban vagy más emberekkel való viszonyainkban vihetnek sikerre. Nem ,,ajánlhatjuk fel” a bocsánatkérésünket, mint egy üzletfelünknek, nem használhatjuk udvarias gesztusként vagy jól hangzó szófordulatként – a legnagyobb hiba pedig mind közül, ha egyáltalán nem tesszük meg. 

Miért is olyan nehéz bocsánatot kérnünk pont a párunktól, amikor egész álló nap olyan könnyedén, válogatás nélkül potyogtatjuk felületes ismeretségeinkben és ismeretlenekre egyaránt az ,,Elnézést”-ek, ,,Bocsásson meg”-ek ,,Ne haragudjon”-ok és ,,Nagyon sajnálom”-ok özönét? 

 

Miért ilyen nehéz?

Mert tétje van. Ha ráléptünk annak az úrnak a lábára a buszon, de ő nem bocsát meg nekünk, mégis mi történhet? Semmi, igaz? Ez van, bocsánatot kértünk, ha ez számára nem elég, az az ő baja. Biztos rossz napja van és amúgy is valószínűleg az életben nem látjuk újra. Csúnya dolog, de így működünk. 

Ha viszont a párunk nem bocsátana meg nekünk, az sokkal rosszabb lenne. Abból akár egy újabb csontváz is lehet a szekrényben. 

Emiatt, ha azt szeretnénk, hogy a kapcsolatunk erős maradjon, meg kell tanulnunk bocsánatot kérni. Muszáj.

Óhatatlanul adódnak olyan helyzetek, melyekben nem a legjobban reagálunk és ilyenkor borzasztóan fontos, hogy ha egy mód van rá, akkor ne maradjon a párunkban tüske. Bocsánatkérés híján az eset talán elfelejtődik, de nem simul el, nem oldódik fel a rossz érzés, melyet okozott. Csak betoljuk a szekrénybe. Vagy a szőnyeg alá, ha úgy tetszik.

 

Hogy hogyan lehet jól bocsánatot kérni?

Őszintén, leginkább. Ami a módot illeti, felesleges a kedvező pillanatra várni vagy túlbonyolítani a dolgot. Egy  egyszerű,,Sajnálom”-nak például mindig van helye egy beszélgetésben, de akár a jeges csöndben is.

 

Bocsánatot kérni annyit tesz: felelős vagyok azért, amit tettem és szeretném jóvátenni.

Annyit tesz: nézd, most sebezhető vagyok, hiszen akár el is utasíthatsz de vállalom ezt, mert fontosabb vagy nekem, mint a büszkeségem. Szeretném enyhíteni a rossz érzést, amit okoztam és igyekezni fogok, hogy ne forduljon elő újra.

Az ilyen bocsánatkérés sokszor nem csupán a célját éri el, hanem jóval többet is: előfordulhat, hogy nem csak megenyhül a párunk, hanem ő is bocsánatot kér tőlünk azért, ami az ő felelőssége lehetett az adott veszekedésben, kialakult szituációban. Akár megtörténik ez, akár nem: ha hibát követtél el és bocsánatot kérsz érte, azzal csak nyerhettek. Mindketten. 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!