Kapcsolathekker

Kevered a gyerekeid nevét? Nem vagy egyedül.

Emlékezz csak: gyerekkorodban megesett, hogy az anyukád a testvéred nevén szólított téged?

Mostanában veled is előfordul, hogy összekevered a gyerekeid nevét?

Nem vagyok rá büszke, de velem gyakran megtörténik. Van, hogy minden egyes napon legalább egyszer.

A gyerekek már meg sem lepődnek rajta igazán, én viszont határozottan pirulok önmagam előtt.

Az idő előrehaladtával (és a létszám megállíthatatlan növekedésével) a dolgot szinte tökélyre is fejlesztettem azzal, hogy a nem szerinti (vagy egyáltalán, bármilyen) megkülönböztetés teljes hiányával vagyok képes keverni a neveket: fiút a lánnyal, kicsit a naggyal, szőkét a barnával…

Sőt, bevallom (bár büszke végképp nem vagyok rá), hogy időnként még a macska neve is a számra jön. 

 

 

Ennyire kilennék idegileg? 

 

Úgy tűnik, a kérdés másokban is felmerült már, mert az amerikai Duke Egyetem kutatói elvégeztek egy elég kiterjedt felmérést a témában, a múlt év folyamán.

Hogy pontosak legyünk, rögtön öt tanulmányt készítettek mintegy 1700 résztvevő vizsgálatával azért, hogy kiderítsék, pontosan mi állhat e mögött a furcsa szokás mögött.

 

Meg fogsz lepődni: az esetben nem más, mint a szeretet.

A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a neveket akkor keverjük, ha több, velünk hasonló viszonyban álló, itt például mélyen szeretett személy van az életünkben, tehát a gyerekünk nevét csak a többi gyerekünk nevével keverjük össze, a szerelmünkét pedig (jaj nekünk, ha előfordul!) mondjuk az előző szerelmünkével, ha nem túl rég történt a szakítás. 

Az agyunk hibakezelése ugyanakkor jól működik: kellő idő elteltével a nem használt név törlődik az aktuális mellől és a béke remélhetőleg helyreáll. 

 

A jelenség konkrét oka abban keresendő, hogy az agyban a kötődésünk szerint tárolódnak az emberekkel kapcsolatos információk, a gyermekeink neveihez például ugyanazon az útvonalon keresztül jutunk el.

Ha maradunk az otthoni példánál, akkor úgy képzelhető el a dolog, hogy minden gyermekünk névjegye az emeleten, a hálóban, a család szekrény gyerekek polcán lesz, a nevek feliratú dobozban. Ha pedig egyszer csak másik név jött a szánkra, akkor csupán annyi történt, hogy eljutottunk a dobozig, csak onnan hirtelen rossz névjegyet húztunk elő. 

 

Ugyanilyen működési mód alapján keverhetjük a munkatársaink, a tanító nénik, a testvéreink vagy bármilyen más, velünk azonos viszonyban lévő ismerősünk nevét – a lényeg hasonló: eljutottunk a dobozig. Azért az is valami. 🙂

 

És hogy hogy keveredik a dologba a macska? 

Nos… Úgy tűnik, az én szekrényemben neki is fix helye van. 

 

 

 

Kutatás: All my children: The roles of semantic category and phonetic similarity in the misnaming of familiar individuals; Department of Psychology and Neuroscience; Duke University, Durham, USA. 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!