Kapcsolathekker

Segítség babát tervező pároknak: hogyan lehet rájönni a terhességre a teszt előtt?

Babát szeretnétek, talán már próbálkoztok is a pároddal? Honnan tudhatjátok, hogy sikerült-e? 

Hogyan lehet megkülönböztetni a kora-terhességi tüneteket a menstruációt megelőzőktől?

Nos, elég nehezen. 

Összeszedtem, hogy melyek azok a jelek, amik egy sima menstruáció előtt tapasztalhatók és melyek azok, amik a kora-terhességben.

A helyzet bonyolultabb, mint gondolnánk, mert vannak átfedések a kettő közt, van, ami majdnem ugyanúgy jelentkezik és van, ami csak a közhiedelemben él valahogy – aztán a valóság természetesen teljesen más. Fontos, hogy nem vagyunk egyformák (még egy nehezítő körülmény). Ugyanúgy, ahogyan a ciklus milyensége, a terhességi tünetek jelentkezése is erősen egyén- és terhességfüggő, tehát ugyanazon nő két terhessége járhat teljesen eltérő típusú és intenzitású tünetekkel is

Főbb vonalakban elsőként vegyük a menstruáció előtti tüneteket és azok jellemzőit (figyelem, a lista nem teljes, de a leggyakoribb jeleket azért tartalmazza). Hogy a helyzet miért bonyolult, egyből ki is derül.

A menstruáció előtt jelentkezhet, tünetként felléphet/előfordulhat mondjuk emlőérzékenység, alhasi görcs, fáradtság, hangulatingadozás (idegesség-ingerlékenység, sírós hangulat), puffadás, pattanásosabb bőr, fejfájás… És ezek mindegyike jellemző terhességi tünet is! 

 

 

 

Kis gyorstalpaló az időről: 

Egy átlagos ciklusban (ami ált. 28 napos) a menstruáció kezdete előtti  13-15. napon történhet meg a fogamzás, mivel:

  • a peteérés a menstruációt megelőző 14-15. napon valószínű,
  • ezután leghamarabb egy napon belül történhet meg a fogamzás, sikeres együttlét esetén,
  • még kb. hét napot kell ilyenkor várni, hogy a beágyazódás megkezdődhessen és a HCG termelődése meginduljon a szervezetben
  • és még öt teljes napot, mire annak mennyisége annyira megnő, hogy már vizeletből is 99%-os valószínűséggel kimutatható legyen a terhesség ténye. 

Ha pl. négy nappal ezelőtt tesztelsz, ez az arány csak 50% lehet – tehát ha terhes vagy, azt vagy kimutatja a teszt, vagy nem, de az biztos. Ha pedig két nappal előtte, akkor a teszt pontossága még mindig csak 90%-ra tehető. 

Lényeg a lényeg: tesztelni igazából a fogamzást követő 14. nap reggelétől érdemes, ami általában pont a nem várt menstruáció első napja lenne. Még így is előfordulhat, hogy csak egy napokkal későbbi teszt jelzi majd számodra a pozitív eredményt, hiszen a fenti számítás legkorábbi átlagos időtartamokat jelöl, könnyen lehet, hogy neked napokkal később lesz annyi HCG a szervezetedben, hogy kimutathassa a teszt. 

 

 

Igyekeztem bővebben sorra venni a menstruáció előtt és a terhességben megfigyelhető tüneteket és különbségeket. Na most érdemes figyelni.

 

Fáradtság

Menstruáció előtt is tapasztalható. Ez inkább olyan általános ,,nagyon elfáradtam” érzés, kevesebb megterhelés esik jól. 

Terhességben egy-három héttel a fogamzás utántól, tehát akár már a tesztelési idő előtt is ólmos fáradtság lehet jellemző, váratlanul kapja el a kismamát és ahhoz hasonlít, miután tesiórán 16 kört futtattak veled: megmozdulni is nehéz, mindened gyenge, csak feküdnél mozdulatlanul. (Fiúk, támasszátok oda a párotokat valaminek – ha elalszik, valószínűleg bingó.) A fáradtság még később, a 6-10. héten is erős lehet, de előfordulhat, hogy egészen a második trimeszter végéig élvezheted. 

 

Görcsök

Menstruáció előtt 1-2 nappal jelentkezhetnek, intenzitásuk a menstruáció alatt gyengül.

Terhességben (normál lefolyásnál) enyhe fájdalom jellemző, az alsó hastájékon vagy a hát alsó részén, mely hetekig, hónapokig is eltarthat és erősödhet – az, hogy mikor jelenik meg, változó, de ez általában a legkorábbi tesztelési nap (amikor  a menstruációnak kellene megjönnie, vagyis a fogamzás utáni 14-15. nap) utánra tehető. Határozott, a has alsó részén érezhető görcsöket vagy sokszor inkább szurkálást a fogamzás utáni második hét folyamán is érezhetsz: akár ugyanakkor, mint menstruáció előtt szoktál.  

 

Kívánósság

A menstruáció előtti tizedik naptól annak kezdetéig növekvő falánkság jelentkezhet. A hirtelen feltámadó étvágy a magas szénhidráttartalmú ételek irányában tapasztalható leginkább (édességek, csoki, chips, cukorkák… Tudod, ami hízlal.) Ennek vége a menstruáció alatti időszakra tehető.

Terhességben is van kívánósság. Néha fura ételeket vagy olyan dolgokat is megkívánhatunk, ami nem is étel, mint a fal vagy a kréta (komolyan!). Ugyanakkor jelentkezik az érzékeny szaglás is, sőt, kimondott ellenérzéseink lehetnek bizonyos ízekkel és szagokkal kapcsolatban. Ideje a fogamzás utáni harmadik-hatodik héttől az első harmad végéig tart. A ,,szerencsés” kivételeknél a terhesség legvégéig is elnyúlhat, de a tesztelési idő előtt nem várható

 

Hányinger

Menstruáció előtt nincs, vagy nagyon ritka. Gondolj bele, neked szokott lenni?

Terhességben általában legkorábban a fogamzás utáni harmadik héttől fordul elő, csakúgy, mint a hányás. A tesztelési idő előtt pont nem várható a megjelenése. Ezután nem is mindenkinél fordul elő és akkor sem egyformán. Van, hogy a 12-13. héttől elmúlik de van, hogy végig tart a terhesség alatt, lehet reggelente egy látogatásod a mosdóba de lehet egész nap többször is és lehet, hogy végig erős hányingered lesz de egyszer sem jut el a dolog a ,,végkifejletig”. A várandós nők 10%-ánál pedig nincs semmi ilyesmi. 

 

Vérzés 

Menstruációk között nem szokott jelentkezni, ehelyett azt megelőzően egyre inkább nehezebb/sűrűbb a váladék. 

Terhességben menstruáció-szerű vérzés szintén nem szokott lenni. A fogantatást követő 6-12. napon enyhe rózsaszínes vagy kávézacc-barna, kis mennyiségű dolgot találhatsz a fehérneműn, melynek mennyisége nagyon kevés ahhoz, hogy egy tampont vagy betétet megtöltsön és maximum három napig tart – de lehet, hogy csak egyszer látsz belőle egy kicsit, vagy egyszer sem. Reménykedésre adhat okot hogyha ilyet tapasztalsz, pedig a normál menstruációs ciklusodban még soha nem volt rá példa. Ha van, akkor a pecsételő vérzésről ugyanezek mondhatók el, ha az nem bő, élénkpiros vérzés, nem tart tovább 3 napnál és nem követi a megszokott menstruáció. Ha tényleg terhes vagy, akkor a fogamzás utáni 6. héttől pedig tejszerű, fehér folyás lesz tapasztalható. (Ha a teszt pozitív lett és vérzel, azonnal orvos!)

 

Mellfeszülés, mellfájdalom

A menstruáció előtti két hétben duzzadtabbnak és sűrűbbnek érezheted a melled, érzékeny lehet a nyomásra, érezhetsz benne ,,göröngyöket” is.

Terhességben a mell fájhat, érzékenyebb lehet, teltebb és nehezebb is, ez általában leghamarabb a fogantatás utáni második héttől kezdődik. A mellbimbó (valamint a szeméremtájék) színe is sötétülhet, de ez csak a fogantatás utáni 12. héttől jellemző. 

 

Gyakori vizelési inger

Menstruáció előtt, alatt is előfordul. 

Terhességben a fogamzás utáni harmadik héttől tapasztalható legkorábban, de leginkább még később (akkor a méh nyomja a húgyhólyagot, eleinte pedig nő a véráramlás a medencében), tehát tesztelési idő előtt nem. A terhesség elején a HCG szint növekedésével párhuzamosan nő az esélye. 

 

Légszomj

Terhességben, később. Tesztelési idő előtt nem várható.

 

Gyomorégés

Terhességben fordul elő, leghamarabb a 9. terhességi héttől (fogamzás utáni 7. hét), tesztelési idő előtt nem várható

 

Székrekedés, puffadás 

Menstruáció előtt is tapasztalható puffadás, de inkább hasmenés jellemző. 

Terhességben mindkettő 4-6 héttel a fogamzás utántól tapasztalható, de akár már a harmadik héten is, tesztelési idő előtt nem jellemző a megjelenése. Ha a menstruáció előtt nálad megszokottnál sokkal nagyobb, zavaróbb puffadást tapasztalsz, azt azért érdemes figyelembe venni. 

 

Szédülés

Terhességben általában a fogamzás utáni 6-8. héttől jelentkezhet, akár erősen is, de nem mindenkinél jellemző. A tesztelési idő előtt nem várható.

 

Hátfájás

Terhességben 4-5. hónaptól lesz részed benne. Tesztelési idő előtt nem várható.

 

Hangulatváltozások

A menstruáció előtti két hétben tapasztalható elsárkányosodás, kiszámíthatatlan hangulatváltozásokkal és sírós felhanggal. Nem is mondanék róla többet.

Terhességben pedig hát… Szintén.

 

Pattanások

A menstruáció előtti 1-2 hétben problémásabbá válik a bőr, előfordulhat az is, hogy több pattanásod lesz.

Terhességben is tapasztalható: pár hónap, vagy akár hét után visszakaphatod a kamaszkori arcbőröd… És nem a jó értelemben.

 

 

Ennyi lenne.

Igyekeztem világosan leírni a jellemzőket, de két dolgot kihangsúlyoznék. Az egyik az, hogy mindenkinél, minden egyes terhességében tényleg másképpen és máskor jelentkezhetnek a fenti tünetek, így a leírást inkább amolyan sorvezetőként kéretik alkalmazni.

A másik pedig az (amire lehet, hogy már te is rájöttél), hogy a teszt előtt, vagyis az együttlét utáni két hétben valami irtó nehéz kitalálni, hogy terhes vagy-e (terhesek vagytok-e), vagy sem. Az inkább csak tippelgetés… Tesztelni pedig a 14. nap reggele előtt annak tudatában érdemes, hogy az eredmény megbízhatatlan lehet: vagyis csupán egy újabb tippel lehetsz gazdagabb, de ugyanúgy nem fogod biztosan tudni, mi a helyzet. 

Ha viszont már elmúlt az együttléttől számított 14 nap: tesztelj!!

Sok sikert, kitartás és türelem… És ha pozitív lesz, gratulálok! 

 

Adatok forrása itt, itt, itt

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!