Kapcsolathekker

Három rejtett taposóakna a párkapcsolatban: vigyázz, hova lépsz!

Minden párkapcsolatban vannak olyat kérdések, melyekkel az adott pár nehezen birkózik meg. Ezeken felül előfordulhatnak olyanok is (és ez a fajta a keményebb dió), melyeket ha mód van rá, mindketten elkerülnek, mert semmiféle megoldásuk nem alakult ki az idők folyamán az adott nézeteltérés kezelésére. 

Nem, nem WC-ülőke nagyságrendű kellemetlenségekről lesz most szó, hanem olyan, ,,taposóakna-szerű”, folyton visszatérő problémákról, melyek, ha nem sikerül elkerülni őket, minden alkalommal szinte automatikusan hatalmas veszekedésbe torkollnak.

Az igazán veszélyes egy kapcsolatra nézve pedig az, ha ezekből oly sok halmozódik fel a társak között, hogy a kerülgetésük idővel szinte lehetetlenné válik: kialakulhat az az érzés, hogy már nincs hova lépni, bármit teszek/mondok, úgysem lesz jó vége. Ez pedig a teljes elhidegülés egyik biztos receptje…

 

De mik lehetnek ilyen rejtett csapdák egy kapcsolatban?

Következzen erre három, gyakori példa.

 

1.) A szomszéd fűje

Minden párnak megvannak a maga erősségei és gyengeségei, melyek az ő személyiségüket, az ő körülményeiket, a rájuk jellemző viselkedésmódokat tükrözik, hiszen azok mentén alakultak ki.

Minden alkalommal, amikor a saját kapcsolatunk gyengeségeit valaki más párkapcsolatának az erősségeihez hasonlítjuk, eszünkbe kellene, hogy jusson az is, hogy abban a másik kapcsolatban is vannak gyengeségek. Kívülről nagyon nehezen megítélhető az, hogy az adott viszonyban mi hogyan éreznénk magunkat, hiszen lehet, hogy abban pont olyan mulasztásokkal találkoznánk, melyet mi egy napig sem tudnánk tolerálni – a barátnőnknek (az ő személyiségével) viszont előfordulhat, hogy nagyon is sikerül.

Minden alkalommal, amikor azon kapjuk magunkat, hogy a párkapcsolatunkat vagy a párunkat máséhoz hasonlítjuk, ugorjon be az is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a teljes képet látva is szívesen cserélnénk vele.

 

2.) Rokonok/barátok/anyós

Előfordulhat, hogy egy párkapcsolatban egészen jól mennek a dolgok, ha csak a pár egymáshoz való viszonyát vizsgáljuk, azonban amint harmadik fél kerül a képbe, menten összezavarodik a helyzet.

Ha nincsenek letisztázva a fontossági sorrendek (előbb a pár, utána mások) és nem kerültek meghozatalra a külső vélemények kezelésére vonatkozó közös szabályok, azzal akár évtizedekig tartó viszálykodást táplálunk, mely hosszú távon akár a kapcsolat végét is előidézheti. 

Régebben már részletesen is volt szó erről a blogon, ha újra elolvasnád, csak kattints

 

3.) Döntések kéretlen átvállalása, ráerőltetés

Bármiről is legyen szó, ha a párunk megosztja velünk a problémáját valamivel kapcsolatban, azzal általában nem azt szeretné elérni, hogy megoldjuk helyette. Még kevésbé pedig azt, hogy kritizáljuk őt vagy kiemeljük azt a viselkedését, amivel hozzájárult nehéz helyzetének kialakulásához… Ha mégis ezt tesszük, azzal könnyen azt érhetjük el, hogy a későbbiekben ne ossza meg velünk (vagy ne velünk ossza meg) érzéseit, nehézségeit. 

Bárhogyan is döntsön a párunk az adott szituációban, megpróbálhatjuk kifejteni a véleményünket és eképpen terelgetni őt, ugyanakkor igyekezzünk elfogadni azt is, ha végül másképpen dönt, mint amit mi tanácsoltunk. A legtöbb, amit tehetünk az, ha odafigyelünk rá, meghallgatjuk és igyekszünk megérteni őt. 

Nem vagyunk a helyében, nem ismerünk minden körülményt úgy, ahogyan ő: ítélkezés helyett próbáljunk meg bízni a helyes ítéletében és szeretettel támogatni őt a továbbiakban, akárhogyan is alakuljanak a dolgok. 

 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!