Kapcsolathekker

Érdemes megmenteni a kapcsolatomat?

Mi a teendő, ha elmúlt a szerelem, mégsem akarunk kilépni a kapcsolatunkból?

Érdemes dolgozni rajta, vagy kezdjük el a szakításunkat megtervezni?

Ha hosszú kapcsolatban élünk, abból többnyire igen nehezen lépünk ki. Nehéz belátni, hogy valami, amibe oly sok erőfeszítést, érzelmet és időt fektettünk, egyszerűen nem megy már tovább…

Pontosan emiatt érdemes akár az utolsó pillanatban is újra átgondolni, hogy valóban a szakítás-e az egyetlen helyes út.

Félreértés ne essék, nem gondolom azt, hogy minden kapcsolatot meg kell menteni. Egy bántalmazással érintett kapcsolat például egyértelmű példa erre, ugyanakkor szívesebben közelítem meg a témát arról az oldalról, hogy mikor igen: mikor érdemes harcolni a kapcsolatért.

 

Honnan tudhatjuk, hogy meg lehet és érdemes egy párkapcsolatot menteni? Mikor igen, mikor nem? Erre a kérdésre a valódi választ csak a benne élők ismerhetik igazán… Azonban mutatok pár támpontot, melyek segíthetnek a döntésben.

 

Sűrűn találkozhatunk olyan párokkal, akik egy adott életszakaszban szerettek egymásba és a kapcsolatuk alatt, egymás mellett léptek be egy új életszakaszba, például váltak serdülőből fiatal felnőtté.

Ha ez alatt az idő alatt jelentősebb személyiségfejlődésen mentek keresztül, könnyen lehet, hogy már alig hasonlítanak a kapcsolat kezdetén lévő önmagukra. Ilyenkor, mintha kihúznák a lábuk alól a talajt, megszűnnek a korábban közös érdeklődési körök, célok, hobbik, tervek – csupán két, egészen más irányba haladó felnőtt marad a helyükön, akik már nem ugyanazt várják el a párjuktól, mint a kapcsolat elején – és messze nem is ugyanazt tudják nyújtani neki. Ők azok, akik nem tudják, mit kezdhetnének a helyzettel, vagy hol rontották el…

A válasz többnyire az, hogy nem rontották el, nincs hibás.

Előfordulhat, hogy életüknek egy olyan pontján találkoztak, amikor nagyon is illettek egymáshoz, de a természetes érésük alatt a korábban megtapasztalt kapcsolódási pontok sajnos eltűntek. Ilyenkor nagyon nehéz számukra a jövőben közös utat építeni, szinte csak akkor van erre valamennyi esély, ha eldöntik és tudatosan dolgoznak is azon, hogy a céljaik, vágyaik közelebb kerüljenek egymáshoz. 

 

Megesik, hogy egy kapcsolatban egy-két ,,lila ködben” eltelt év után az eltávolodás másképpen következik be, tehát az alapvető célok vagy a személyes értékrendek továbbra is egyeznek a pár tagjai között.

Ha egy pár tagjait a mindennapi sikereik, kudarcaik, harcaik, érdeklődési körük választja el, de azért (ha egymástól eltávolodva is, de) továbbra is a közösen kitűzött célok és értékrend alapján haladnak előre, egészen más lehet a helyzet. Ilyenkor azon tanácsos elgondolkozni, hogy szeretik-e azt az embert, akivé a párjuk mellett váltak? Ezenkívül, vajon a párjuk szereti-e azt az embert, akivé ő maga vált a kapcsolatban?

Nem akarok azzal a közhellyel jönni, hogy dolgozni kell egy kapcsolaton, sem pedig azzal, hogy a szerelem döntés kérdése. Ha azonban az alapok jók, ha a párunk jó tulajdonságai még mindig vonzóak számunkra, ha a céljaink közösek, ha vannak harcok, melyeket közösen vívunk, ha még mindig olyan ember, aki magunk mellé kívánnánk – csupán VELÜNK nem olyan, akkor valami mégiscsak a hétköznapokban hibádzik. 

 

Egy megcsalás, persze, merőben más lapra tartozik. Ilyenkor nem a vonzalom sérül elsősorban, hanem a bizalom, de erről már írtam többször is, például itt és itt. Ha újra elolvasnád, csak kattints.

 

A téma nehéz és kiterjedt, lehetetlen egyetlen bejegyzésbe sűríteni.

Befejezésképp azért feltennék néhány kérdést, hiszen tudod: a te párkapcsolatod legjobb szakértője te magad vagy…

Próbálj őszinte válaszokat adni és remélhetőleg sokkal közelebb kerülsz majd a személyre szabott megoldásodhoz.

 

Légy őszinte: előfordulhat, hogy mégis őhozzá ragaszkodsz, nem a hosszú kapcsolathoz? 

Jobban félsz az ő elvesztésétől, mint az egyedülléttől?

Az, hogy még nem szakítottál, miért van? Miért ragaszkodsz hozzá, mindennek ellenére talán mégis szereted még?

Azért vannak még kifejezetten jó időszakok is a kapcsolatotokban?

Ha már nem jó együtt, nem lehet, hogy nem is belőle ábrándultál ki, hanem abból, akivé te váltál az utóbbi időben?

Vonzó lenne számodra ma is, ha úgy kezelne téged, mint a kapcsolatotok elején?

 

És végezetül két, igazán fontos kérdés:

Volt egy-két év felhőtlen, ,,rózsaszín szemüveges” rész a kapcsolatotok elején? 

Ha most úgy bánna veled, mint akkor, boldog tudnál lenni mellette? 

 

Ha a válaszok nagy része igen, akkor ti talán a második csoportba tartoztok… Ebben az esetben szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt és ezt a bejegyzést.

Bármi is legyen az, remélem, hogy a számodra legjobb döntést hozod meg. 

 

 
 
 
Gyors segítség megcsalás után: e-book itt letölthető (ingyenes)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!