Kapcsolathekker

Miért hazudik a gyerek?

Van egy régi, kedves idézetem Szabó Magdától. Úgy érzem, hogy valami olyasmire tapint rá ebben a pár sorban, amit valóban nap, mint nap megtapasztalok én is a gyerekeimmel. Ez az:

,,Az nagy szó, ha egy gyereket nevel valaki.
A gyerek elkezdi figyelni azt a felnőttet, apróra szétszedni a jellemét, próbára teszi, mennyire lehet neki hinni, bízhatik-e benne, igaz ember-e vajon? S ha olyan, amilyennek remélte, egyszeriben úgy érzi, megtalált valakit, akit már régen keresett.”

Szabó Magda

 

Szép, ugye? 

De mit jelent ez pontosan, a hétköznapokban?

Kutatók megvizsgálták, hogy ha a gyerekek hazugságon kapnak minket, felnőtteket, az mennyiben befolyásolja az ő későbbi szavahihetőségüket. Elvégeztek egy kísérletet 186 gyermek részvételével, akik 3 és 7 év közöttiek voltak.

A gyerekeket két csoportra osztották: egyiküknek azt hazudták, hogy nincs cukorka a másik szobában (és természetesen a gyerekek ezt a hazugságot szinte azonnal leleplezték), a másik csoportnak pedig nem hazudtak a kísérlet elején.

Ezután megvizsgálták, hogy hogyan hat a gyerekek későbbi igazmondási hajlandóságára az a tény, hogy az őket kérdező felnőttről tudják, hogy az már hazudott nekik. 

Megkérték a gyerekeket, hogy a következő kérdésekre az igazat válaszolják, majd olyan kérdéseket tettek fel nekik, melyekben a gyermekeknek nem fűződött semmiféle érdeke ahhoz, hogy hazudjanak.

Ezt követően a kérdező felnőtt hazugságát korábban leleplező csoportban lévő gyermekek 80 százaléka (!!) hazudott a válaszadásnál. 

 

 

 

Mit jelent ez?

A kutatók az eredmények részletes kiértékelésekor az alábbi következtetésekre jutottak: 

  • Abban az emberi kapcsolatban, ahol már volt hazugság, a gyermekek szerint nem számít annyira, ha ők is hazudnak.
  • Abban a környezetben (itt a tesztszoba), ahol azt mutatja a felnőtt viselkedése, hogy belefér a helyi szabályokba a hazugság, nem számít annyira, ha ők is hazudnak. 
  • Azzal a személlyel szemben, aki már hazudott nekik, nem számít annyira, ha később ők is hazudnak.

 

A kutatók a fentieken túl arra jutottak még, hogy minden felnőtt hazugság számít.

Függetlenül attól, hogy egy gyermeknek a szülei, a pedagógus, felvigyázó vagy egy frissen megismert felnőtt hazudik, az eredmény ugyanaz: csökken a gyermek igazmondási hajlandósága.

Ezen kívül, függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb dologban hazudunk, származik-e hasznunk a hazugságból vagy udvariasságból, esetleg jóindulatból hazudunk/füllentünk a gyermeknek, az eredmény szintén ugyanaz: csökken a gyermek megbízhatósága is. 

 

 

Megdöbbentő, ugye?

Az eredmények egészen más színben tüntetik fel azt, hogy mekkora felelősségünk van abban, hogy milyen példát mutatunk, hogy kivel engedjük kapcsolatba kerülni a gyermekünket vagy hogyan reagálunk mi magunk arra, ha valakit hazugságon kapunk.

Mit tehet a szülő, akit gyermeke megkérdez, hogy miért hazudják nagyobbnak a játékát a reklámban? Megtörtént eset. Vagy mit tegyünk, ha gyermekünk szembesít minket egy-egy udvarias hazugságunkkal, például ha nyilvánosan kérdőre von minket, amiért megdicsérjük valakinek a főztjét, pedig gyermekünk pontosan tudja rólunk, hogy utáljuk azt az ételt? 

 

A válasz nagyon egyszerűnek tűnik: mondjuk el neki az igazat. 

 

Mindegy, hogy kellemetlen helyzetbe kerülünk-e miatta, mennyi időbe kerül elmagyarázni a gyermeknek vagy mennyire nem érünk rá. Azért, hogy becsületes felnőtt váljék belőle, hogy szavahihető legyen és ő is őszintén forduljon felénk, az idegenek felé és később megbízható példát tudjon mutatni a saját családjában is:

mondjunk igazat.

 

 

Gilmore Girls GIF - Find & Share on GIPHY

 

Kutatás: Hays C., Carver L.; Follow the liar: the effects of adult lies on children’s honesty (2014.) 

 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!