Kapcsolathekker

Lehet, hogy alig ismerem a férjem?

Az, hogy valaki több évtizedet is leélt a párja oldalán, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól is ismeri őt.

Természetesen, „ismerjük, mint a rossz pénzt”: már egy mozdulatából tudjuk, hogy mire gondol, mit fog tenni vagy mi a véleménye valamiről. De most nem az ilyen típusú ismerésről lesz szó.

Vagy inkább mégis, talán mégis ez a leglényegesebb pont. Hogy azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk a kedvesünkről. Hallottuk a mondást, hogy a csodaszer, ami mindenre jó, semmire se jó?

Kicsit finomítva, előfordulhat, hogy mindent tudunk a párunkról, de semmit sem tudunk alaposan?

Nem sértésnek szánom a kérdést és sajnálom, hogy ilyen hatással van arra, aki olvassa. Én is ezt tapasztaltam. Fájó belegondolni, hogy a párunkat, akit szeretünk, kicsit elfelejtettük az idők folyamán tovább kutatni. Nehéz elfogadni még a lehetőségét is annak, hogy előfordulhat, hogy nem vagyunk már naprakészek, ha róla van szó. Egyből védekezünk: kevés az idő, nem lehet mindent átbeszélni.

Nincs is ezzel baj egészen addig, amíg azt nem kezdjük érezni, hogy már nem tudunk a párunkkal olyan igazán jót beszélgetni, mint régen.

Ha elrévedünk, hogy egy ismerős fiatal pár hogyan issza egymás szavait, miközben képesek órákon át egy padon gubbasztva, szünet nélkül magyarázni egymásnak. Ha felfigyelünk rá, hogy a barátnője milyen csillogó tekintettel függ a nagyfiúnkon, miközben ő mesél valamit.

 

Ha változtatnál, akkor kezdetnek megpróbálhatsz válaszolni az alábbi kérdésekre. Én is kísérletet tettem arra, hogy megválaszoljam őket és volt, amelyiken nagyon el kellett, hogy gondolkozzak. 

  • Miket csinál a párod a munkahelyén? Nyilván azt tudod, hogy mi a munkája. De hogyan telik el a napja? Mik történnek vele, amíg beér a munkahelyére? Van, ami nap mint nap ismétlődik reggelente? Amikor beér a munkahelyére, miket csinál először? Napközben kikkel beszélget és miről? Hogyan kapcsol ki napközben? Tud egyáltalán leengedni munka közben, akár csak pár percre is? Melyik a kedvenc munkába járós ruhája, táskája és miért? Hol és mit szokott enni, inni? Mi a legjobb, ami történni szokott vele a munkahelyén? És a legrosszabb? Mi volt mostanában a legnagyobb sikerélménye és kudarca? Okoz neki kényelmetlenséget valami a munkahelyén? Milyen személyes dolgai vannak vele minden nap? Milyen az asztala, kik dolgoznak hozzá közel? Velük hogyan jön ki, milyen karakterek? Voltak mostanában összetűzések a munkahelyén? Ezek őt mennyire és hogyan érintették? Kivel szokta a munkahelyi dolgokat átbeszélni? Van a munkahelyén olyan ember, akiben teljes bizalma van? Akitől szakmai megerősítést kaphat? És olyan, akit a barátjának gondol?
  • Amikor otthon van, hogyan szereti, ha telik az estéje? És a hétvégék? Hogyan lehetne jobb számára az otthon töltött idő? Mit tehetnél, amitől még jobban érezné magát ilyenkor? Mit szeret, ha ezalatt te mivel foglalkozol? Mik a kedvenc otthoni időtöltései? Mi az az elfoglaltság, amit veled együtt szeret csinálni? Ez mikor nagyon jó, és mikor kevésbé? Szüksége lenne otthon valamire, bármilyen apróságra, amit sűrűn használna? Mik a kedvenc tárgyai? Milyen itthoni kötelezettségét nem szereti? Hogyan tehetnéd ezeket elviselhetőbbé neki?
  • Miket szeret mostanában? Mit hallgat szívesen a rádióban, ki az, akinek a véleményére ad? Mi a kedvenc tévéműsora és miért? Mi volt régebben, ma már miért nem az? Milyen lapokat látogat sűrűn az interneten? Ezekben mit szeret? Mostanában szokott olvasni? Ha igen, mikor, mit? Mi az, ami az utóbbi napokban a legnagyobb hatást tette rá? Hiányol valamit, hobbit vagy elfoglaltságot, amire mostanában nincs módja? Hogyan tudnál neki segíteni abban, hogy néha mégis sort keríthessen rá?
  • Kik a barátai? Ugyanazok, mint régen? A régiek közül ki az, akivel eltávolodtak, és miért? Van olyan köztük, kivel szeretné újra felvenni a kapcsolatot? Az újakkal hogyan találkozott, hogyan keveredtek közelebbi kapcsolatba? Mikor szoktak találkozni, mit szeret bennük? Szerinte ők hogyan vélekednek őróla? Ha ismerősökkel tölt időt, ki az, akitől jó kedve lesz, ki az, aki motiválja vagy feltölti, és kivel nem szeret összefutni? Miért?
  • Mit gondol, hogyan neveltétek a gyerekeket? Mostanában van valami, ami szerinte különösen jól vagy rosszul sikerült ezzel kapcsolatban? Legközelebb, ha hasonló helyzet alakul ki, szerinte hogyan lehetne jobban kezelni, mit tegyetek? Ahhoz képest, ahogyan őt nevelték, mi az, amire büszke, hogy ő nem úgy tett? Miért? Mi a véleménye, miken kellene ezentúl változtatnotok? Hogyan lát téged, mint a szülőtársát?
  • Van-e olyan dolog, ami lehet, hogy csak apróság, de ha megteszed, azzal napokra bearanyozod a kedvét? Mi a legjobb dolog az életében, pont most? Mi az, ami hajtja előre? Mik a céljai, amiket hamarosan vagy hosszú távon el szeretne érni?

 

Ugye, hogy nem egyszerű.

Ha sok kérdésre nem tudtunk válaszolni, akkor sincsen semmi baj. Gondoljunk csak bele, még ha tőlünk kérdezné meg őket valaki, akkor sem lenne könnyű szavakba önteni a válaszainkat. De szeretnénk, ha lenne valaki, akit ennyire érdeklünk? Aki venné a fáradtságot és napról napra mellénk kucorodna egy padon, hogy szép sorban megkérdezze ezeket?

Lehet, hogy ez lenne az, amitől nekünk is csillogna a szemünk?

 

Ha komolyan változtatnál, ne habozz: kezdd el most! A hogyanra pedig bármikor felhasználható, azonnali válaszokat találhatsz itt, itt, itt, itt és itt.

 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!