Kapcsolathekker

Kihűlt kapcsolat felmelegítése: ezt csináld, hogy változzon!

Sokan kétségbeesnek, amikor ráeszmélnek arra, hogy a kapcsolatuk kihűlt, ellaposodott.

Jellemzően ahogy telik az idő, sok pár között egyre rutinszerűbbé válik a viszony. Ilyenkor a kapcsolattartás fokozatosan a hétköznapi témák köré csoportosul, észrevétlenül kikopik a romantika a kapcsolatból.

A kezdeti, pár éves „lila köd” után természetes, hogy egy kapcsolatban hullámvonal szerűen változnak az érzelmek, még akkor is, ha stabil, erős a kötődés két ember között. Hajlamosak vagyunk elhanyagolni az intimitást (főleg, ha gyermekeink is vannak, és a szülői szerep átvette romantika helyét), pedig az fontos pillére az összetartozásunknak.

Ha a pároddal hosszabb ideje (lehet, hogy már hónapok vagy évek óta) nem volt a fizikai kapcsolatotok, az például figyelmeztető jel lehet. Ha a párod az érintésedre, közeledésedre is rosszul reagál, vagy önmagadon veszed ezt észre, az szintén.

Mit lehetne ilyenkor tenni, hogy visszaforduljon a folyamat?

Jó lehet például, ha a párod azt érzi, hogy akarod őt, de nem csupán azért, mert szükséged van az intimitásra.

Az elhidegülés gyakori probléma például kisbabás pároknál, ahol az anyukának a babával töltött hosszú napjai és az éjszakázások tengerében egyszerűen már nincs kedve máshoz, csak az alváshoz.

Ha ebben a helyzetben a partner fő érvként azt hozza fel az együttlétek mellett, hogy fizikailag szüksége van rá, az maga a vörös posztó: az anya-gyermek kapcsolatban a gyermeknek van szüksége az édesanyjára, arra, hogy érzelmi és fizikai tekintetben is kiszolgálják, ellássák őt. Ez pedig semmiképpen sem az a kapocs, amit valaki a párjával kapcsolatban szeretne érezni. 

Hogy hogyan kerülhető ez el? Ha valóban változtatni szeretnél a pároddal való viszonyodon, egészen mást kell közvetítened felé: azt, hogy úgy AKAROD ŐT, mint egy független, felnőtt ember a választottját. Hogy nem amiatt szeretnél vele lenni, mert szükséged van a szexre, hanem mert VELE szeretnél lenni. Ebben a segítségedre lehet, ha követed az alábbi sémát.

  • Egy időre hagyd abba a próbálkozást. Te vágysz még arra, ami minden nap ott van a polcodon? Nem lehet arra vágyni, nem hiányozhat az, ami soha nincs messze, amivel minden nap megkínálnak.
  • Érdemes a Gary Chapman szeretetnyelv-teszt alapján megnézni, mi a párod két legfontosabb szeretetnyelve. Próbálj meg minden nap tenni legalább egy-egy dolgot (minél többet) a párod szeretetnyelvei szerint. Váljon ez a szokásoddá, egyik nap se feledkezz meg róla! Legyél a rendszerességben kiszámítható, de a módszereid, ahogyan örömet okozol neki, legyenek változatosak.
  • Mondhatjuk, hogy az előjáték már az előző együttlét végén elkezdődik és ez alatt a hétköznapi viselkedésünket értjük. Gondolj bele, hogyan teltek a hétköznapjaitok, amikor biztos voltál benne, hogy a párod kíván? Mi az, amit megtehetsz, hogy a párod újra szerelmesen nézzen rád?

 

Hogyan bántál vele régen? Ha megvan, szuper: erre lesz most is szükséged.

Miket tennél, ha csak nemrég ismerted volna meg? Ha tudsz, tegyél naponta valamit, ami a megismerkedésetek idejére emlékeztet téged – és remélhetőleg őt is. Szokásotok volt, hogy együtt kávéztok reggel vagy ágyba vitted a kávét, folyton megdicsérted a külsejét? Társaságba mentetek kettesben, együtt fürödtetek vagy elé mentél az utca végére? Újra tedd a szokásoddá. (És ne feledd: ezután esténként ne próbálkozz!) 

Milyen voltál, amikor a párod beléd szeretett? Ápolt, lelkes, népszerű, határozott, eleven, érdeklődő, önbizalomtól duzzadó vagy éppen a hobbijával elfoglalt? Miket csináltál a hétköznapokon, önálló felnőttként? Próbáld ezt a képet visszanyerni: tegyél hetente legalább két dolgot, ami segít ebben.

Ha a párod részéről pozitív jeleket tapasztalsz és az intimitás akár már néhány hét alatt elkezd helyreállni köztetek, az annak a jele, hogy jó lépéseket tettél: mindenképp folytasd!

Én bízom benned. Kitartás, sikerülni fog.

Ha komolyan változtatnál, ne habozz: kezdd el most! A hogyanra pedig bármikor felhasználható, azonnali válaszokat találhatsz ittitt, itt, itt és itt.

 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!