Kapcsolathekker

Beleőrülök, olyan féltékeny vagyok!

Nap mint nap számtalan olyan helyzetbe kerülünk, amikor, HA AKARNÁNK, belekezdhetnénk egy flörtbe. 

Ezeket az alkalmakat egyszerűen nem lehet kikerülni. Mindenkinek vannak a másik nemből való ismerősei, munkatársai és a vásárlástól, tankolástól, orvoshoz menéstől kezdve rengeteg olyan szituációba kerülünk nap mint nap, amikor az ellenkező nembe tartozó embernek köszönni illik, esetleg még beszélni is “kell” vele.

Van, hogy minden hátsó szándék nélkül kedvesek vagyunk egy ellenkező nembe tartozó emberrel, és ilyenkor nagyon rosszul tud esni, ha valaki a sarkunkban áll, és számon kéri a viselkedésünket. 

A féltékenység oka sokszor nem az adott kapcsolatban keresendő.

A másik fél eleinte még békésen tűri, hogy a “gyanús” helyzetekben elszámoltassák (talán még legyezgeti is a hiúságát, hogy ennyire szeretik és óvják), idővel azonban egyre több és több negatív szituáció származik a bizalmatlanságból. 

 

Jelek, amelyek ha féltékeny vagy a párodra, neked is ismerősek lehetnek:

  • Világéletedben “féltékeny típus” voltál, de az is lehet, hogy egy előző kapcsolatodban megcsaltak, és azóta képtelen vagy hosszabb ideig megbízni valakiben.
  • Annyira félsz, hogy elveszíted a párodat, hogy sűrűn kérdezgeted őt arról, hogy akivel találkozik vagy telefonál, az tetszik-e neki, honnan ismeri, hányszor szoktak találkozni stb. Ezzel azt szeretnéd elérni, hogy mindenki felől nyugtasson meg, hogy semmi sincs köztük.
  • A párod készségesen válaszolgat a kérdéseidre és szerinte nincs okod féltékenykedni, de mostanában egyre ingerültebb, ha ilyesmit hozol szóba neki. 

Beyonce GIF - Find & Share on GIPHY

Nagyon lesarkítva ,,a féltékenység köre” úgy alakul, hogy az első időben a másik fél türelemmel, viszonylag hosszasan beszámol a történtekről és igyekszik megnyugtatni párját. Ez a megnyugtatás azonban nem hozza meg a várt hatást: törvényszerűen jön az újabb és újabb alkalom, mely gyanakvást szül, és újabb védekezésre kerül sor. 

Ahogy az idő telik, ezek a szerepek egyre erősödnek a felek közt. Az üldözött partner egyre rosszabbul érzi magát a hétköznapokban, folyton a háta mögé tekintget, hogy vajon a párja kiszúrhat-e valamit, amiért újra magyarázkodni kell. Ezek a kimagyarázások is egyre felszínesebbé válnak, hiszen kezd rájönni, hogy bármit tesz vagy mond, úgyis újabb gyanúsítás és számonkérés következik majd. 

A féltékeny fél erre válaszul egyre erőteljesebben követel magyarázatot, és a párja hallgatása vagy elzárkózása számára csak olaj a tűzre. 


Hogyan lehet kilépni ebből a körből?

Mindenképpen jó, ha magadban megpróbálod tisztázni, hogy mi váltja ki belőled ezt a viselkedést.

Lehet, hogy a párod valóban kifelé tekintget a kapcsolatból és ebben az esetben a gyanakvásodnak alapja van. 

Azonban az is előfordulhat, hogy a féltékenységednek tulajdonképpen nincs köze a párod viselkedéséhez: régebben gyökerező oka is lehet, vagy összefüggésben lehet az önértékeléseddel, önbizalmaddal is.

 

Honnan tudhatod, ha ez a helyzet?

Ha például a barátaid sem értik, hogy bizonyos helyzetekkel mi a gondod, az figyelmeztető jel lehet. Ha a környezetedben élők által általánosan teljesen ártalmatlannak ítélt kiváltó okokra is rendszeres, szerintük eltúlzott reakcióid vannak, az is egy jelzés lehet a számodra arra, hogy esetleg más lehet az alapprobléma, a féltékenység csak a felszín. 

 

Ha úgy gondolod, hogy esetedben is ilyesmi van, szeretném elmondani, hogy lehet eredményesen tenni ellene.

Ha már nagyon nehezen viseled, hogy állandó feszültségben élsz a féltékenységed miatt, vagy úgy látod, hogy a kapcsolatodat ezzel a viselkedéssel nagyon komoly veszélybe sodrod, mindenképpen ajánlott egyéni terápiában szakember (pszichológus) segítségét kérni a változtatáshoz.

Elsősorban nem is csak azért lehet ez jó, mert megmentheti a kapcsolatodat, hanem mert végre megszabadulhatsz attól a hatalmas tehertől, amit a mardosó féltékenységed jelent számodra. 

Love GIF - Find & Share on GIPHY

 

 
 
 
 
 

Továbbiakat a lenti cikkajánlóban vagy a blog facebook oldalán találsz: itt csatlakozhatsz hozzánk, hogy ne maradj le a friss cikkekről. Gyere, egyre többen vagyunk! 

Köszönöm, hogy olvasol, nézz vissza máskor is! 

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod vagy a fb Tetszik gombbal (itt Kapcsolódó kép ) jelzed azt nekem. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!